duty free cigarettes
Zdrowo i smacznie - Przepisy kulinarne - Zdrowa kuchnia - Ch?odnik z botwinki

Ch?odnik z botwinki

Sk?adniki:

  • 1 p?czek botwinki
  • 100 ml ?mietany kremwki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml kefiru
  • 1 ?y?ka octu winnego
  • 6 rzodkiewek
  • 2 ?wie?e ogrki
  • 1 p?czek koperku
  • 1 p?czek szczypiorku
  • 4 ugotowane jajka
  • sl i pieprz

Sposb wykonania:


Botwink? umy? i pokroi? w cienkie paski, a nast?pnie parzy? 3-4 minuty w ma?ej ilo?ci wody z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej.
Pod koniec, w celu zachowania pi?knego czerwonego koloru, doda? ocet winny, po czym zdj?? botwink? z ognia.
Czosnek, szczypiorek, i koperek drobno posieka?, obranego ogrka pokroi? wzd?u? i usun?? nasiona.
Rzodkiewki i ogrka pokroi? w paseczki. Jogurt, ?mietan? i kefir wymiesza? z zimn? botwink?, doda? pokrojone warzywa i zio?a.
Doprawi? do smaku sol? i pieprzem, a nast?pnie odstawi? do lodwki na oko?o 20-30 minut.
Nast?pnie obra? jajka i przekroi? na p?,u?o?y? w miseczkach i zala? sch?odzonym aromatycznym ch?odnikiem.
 
Przepisy przepis
przepis na