?ur po staropolsku
Sk?adniki:
- 2 p?tka bia?ej kie?basy
- 30 dag w?dzonego boczku
- 1/2 l zakwasu na ?ur
- marchewka,seler,por,
- 2 jajka
- ?y?ka smalcu
- ?mietana
- ziele angielskie,li?c laurowy, majeranek
- sl i pieprz
Sposb wykonania:
Seler i marchew pokroi?, zala? litrem wody. Doda? bia?? kie?bas?, Li?? laurowy i Ziele angielskie . Gotowa? ok. 30 min. Wyj?? kie?bas? i pokroi? w plasterki.
Boczek pokroi? w paski i zrumieni? na smalcu. Wrzuci? posiekany por, podsma?y?. Doda? do zupy razem z plasterkami bia?ej kie?basy. Wla? zakwas. Doprawi? do smaku. Zdj?? z ognia, zabieli? ?mietan?.
Podawa? z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!!!
|
|