duty free cigarettes
Zdrowo i smacznie - Przepisy kulinarne - Zdrowa kuchnia - Ry? zapiekany z jab?kami

Ry? zapiekany z jab?kami.

Sk?adniki:

  • 4 woreczki ry?u (4x10 dag)
  • ok. 60 dag jab?ek
  • szklanki cukru
  • szklanki wody
  • cynamon
  • cukier waniliowy
  • mas?o

Sposb wykonania:

Ry? ugotowa? w osolonej wodzie, odcedzi? i lekko ostudzi?. Jab?ka obra? i pokroi? w plasterki.
Jab?ka prze?o?y? do garnka, doda? do nich cukier, cynamon i wla? wod?.
Sma?y? kilka minut, od czasu do czasu mieszaj?c i ostudzi?.
Naczynie ?aroodporne posmarowa? mas?em i wy?o?y? do niego 1/3 ry?u, po?ow? jab?ek, posypa? cynamonem,
nast?pnie wy?o?y? 1/3 ry?u, reszt? jab?ek, posypa? cynamonem i na wierzch reszt? ry?u.
Na gr? zapiekanki po?o?y? 1 ?y?k? mas?a. Ca?o?? posypa? cynamonem i cukrem waniliowym.
Naczynie w?o?y? do piekarnika i zapieka? oko?o 40 minut w temperaturze 150 C.
Podawa? na ciep?o.
 
Przepisy przepis
przepis na