duty free cigarettes
Zdrowo i smacznie - Przepisy kulinarne - Zdrowa kuchnia - ?ledzie w oleju

?ledzie w oleju

Sk?adniki:

  • 1/2 kg ?ledzia solonego w p?atach
  • 3 cebule
  • ziele angielskie
  • li?? laurowy
  • 1/3 litra oleju (oliwy)
  • 1 cytryna (ocet)
  • mleko do moczenia ?ledzi.
  • sl i pieprz

Sposb wykonania:


?ledzie wk?adamy do zimnej wody, aby je odsoli?. Czas moczenia dopasowujemy do w?asnego smaku.
Do moczenia ?ledzi mo?na u?y? mleka. Staj? si? wtedy ?agodniejsze w smaku. Generalnie, wystarcz? 3-4 godz.
Po wymoczeniu, ?ledzie os?czamy na sicie. Przygotowujemy cebul?. Kroimy j? w jak najcie?sze plasterki.
Tak samo post?pujemy z cytryn?. Na dnie pojemnika (s?j, kamienny garnek) k?adziemy warstw? cebuli.
Dorzucamy ziele angielskie (kilka ziarenek) i li?? laurowy. K?adziemy 2-3 plasterki cytryny.
Wlewamy olej tak, by przykrywa? przyprawy. P?aty ?ledzia kroimy w rwne dzwonka. Okrawamy wszystkie nierwno?ci.
Na pierwszej warstwie przypraw uk?adamy jedn? warstw? dzwonkw ?ledziowych. Wolne przestrzenie mo?emy wype?ni? okrojonymi skrawkami.
Powtarzamy czynno?ci a? do wyczerpania wszystkich sk?adnikw. Ostatni? warstw? stanowi cebula z przyprawami.
Olej musi dosi?ga? ostatniej warstwy cebuli. Lekko dogniatamy palcami warstwy w d?, aby wyeliminowa? p?cherzyki powietrza.
 
Przepisy przepis
przepis na