duty free cigarettes
Zdrowo i smacznie - Przepisy kulinarne - Zdrowa kuchnia - ?ledzie z ostrym sosem

?ledzie z ostrym sosem

Sk?adniki:

  • 1 kg solonych p?atw ?ledziowych
  • 3 ogrki kiszone
  • 3 cebule
  • 3 ?y?ki ostrej musztardy
Zalewa:
  • 200 ml octu 6 proc.
  • po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • ?y?eczka cukru i soli
  • 2 li?cie laurowe
Sos:
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sok z cytryny
  • 2 papryczki chili
  • cukier
  • ?y?ka sosu sojowego
  • ?wie?o zmielony pieprz

Sposb wykonania:

P?aty ?ledziowe dok?adnie op?ucz, osusz, zalej gazowan? wod? mineralna i odstaw na 12 godz. w ch?odne miejsce.
Ogrki obierz, pokrj w s?upki (kilka s?upkw posiekaj i od?? do sosu). Cebule obierz, drobno posiekaj (2 ?y?ki od??).

Zalewa: ocet, szklank? wody i przyprawy wraz z cukrem i sola zagotuj. Lekko przestud?.
Ka?dy p?at ?ledziowy posmaruj musztard?, po?? kawa?ki ogrkw i troch? cebuli, zwi? w rulon i zepnij wyka?aczk?.
Rolmopsy u?? w s?oju i zalej zalew? octow?. Odstaw na 24 godz.

Sos: oliw? i sok z cytryny ubij trzepaczk?.Papryczki chili umyj, usu? pestki, mi??sz posiekaj w drobn? kostk?, wrzu? do oliwy z sokiem.
Przypraw do smaku cukrem, sosem sojowym i pieprzem, po??cz z od?o?onymi ogrkami i cebul?.

Rolmopsy pola? sosem przed podaniem.

 
Przepisy przepis
przepis na