Placki ziemniaczane babuni
Sk?adniki:
- 1 kilogram obranych ziemniakw
- 1 jajo
- 1 du?a starta cebula
- zio?a wg upodoba?
- 1 ?y?eczka oleju
- t?uszcz do sma?enia
- sl i pieprz
Sposb wykonania:
Ziemniaki zetrze? na tarce o drobnych oczkach na miazg?, doda? ?y?k? oleju, ?eby nie ?ciemnia?y. Doda? start? cebul?. Wbi? jajo, doda? przyprawy. Sma?y? na mocno rozgrzanej patelni niewielkie cienkie, chrupi?ce, rumiane placuszki . Podawa? natychmiast z patelni same lub z dodatkami wed?ug upodobania, np.:
- z g?st? kwa?n? ?mietan? - z cukrem kryszta?em - z sosem grzybowym - z sosem pomidorowym - z pieczarkami w ?mietanie - z kurkami w ?mietanie z naci? pietruszki
|
|