duty free cigarettes
Zdrowo i smacznie - Przepisy kulinarne - Zdrowa kuchnia - Kalafior po holendersku

Kalafior po holendersku

Sk?adniki:

  • 1 kalafior (ok. 75 dag)
  • 1 ?y?ka octu
  • 4 ??tka
  • 2 ?y?eczki soku cytrynowego
  • 2 ?y?ki zi? wg uznania
  • mi?ta, bazylia itp.
  • 1 ?y?eczka musztardy
  • 3 ?y?ki bia?ego wina
  • cukier
  • 12 dag mas?a
  • 2 ?y?ki jogurtu naturalnego
  • 20 dag szynki
  • sl i pieprz

Sposb wykonania:

Kalafior oczy?ci?, zala? na 10 min wod? z octem, op?uka?, gotowa? przez 20 min w posolonej wodzie.
??tka uciera? w rondlu na ma?ym ogniu z sokiem, zio?ami, winem, musztard?,
szczypta cukru, sol? i pieprzem, a? powstanie krem.Szynk? pokroi? w kostk?.
Lodowate mas?o pokroi?, doda? do gor?cego sosu, ubijaj?c.Wla? jogurt, przyprawi?, wymiesza?.
Kalafior pola? sosem, posypa? szynk?.
 
Przepisy przepis
przepis na