duty free cigarettes
Zdrowo i smacznie - Przepisy kulinarne - Zdrowa kuchnia - Królik po staropolsku

Królik po staropolsku

Sk?adniki:

  • 1 sprawiony du?y królik o wadze oko?o 2,5 kg
  • 1,5 szklanki ?mietany kremówki
  • 1 ?y?ka m?ki
  • œ kostki mas?a

  • Marynata:
  • pieprz czarny ziarnisty
  • owoce ja?owca
  • li?? laurowy
  • 1 du?a, pokrojona w plastry cebula
  • w?oszczyzna
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 szklanki wody
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Sta?e sk?adniki marynaty zala? wod?, doprowadzi? do wrzenia, gotowa? powoli 15 minut pod koniec gotowania doda? ocet, sch?odzi?.
Oczyszczonego, skrusza?ego królika w?o?y? do kamiennego lub szklanego naczynia, zala? marynat?.
Odstawi? go w ch?odne miejsce na 2 dni, obracaj?c go co 12 h. Po zamarynowaniu podzieli? królika na porcje.
Natrze? kawa?ki mi?sa rozgniecionymi jagodami ja?owca oraz pieprzem u?o?y? mi?so w ?aroodpornym naczyniu lub brytfance,
ob?o?y? kawa?kami mas?a, przykry?.
Królika w?o?y? na 1 h do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Od czasu do czasu pola? królika wytwarzaj?cym si? sosem.
Gdy mi?so jest ju? gotowe doda? ?mietan? wymieszan? z m?k? i dusi? jeszcze ok. 15 min. na ma?ym ogniu.
Podawa? najlepiej z kopytkami.
 
Przepisy przepis
przepis na