duty free cigarettes
Zdrowo i smacznie - Przepisy kulinarne - Zdrowa kuchnia - Kaczka duszona z czerwon? kapust?

Kaczka duszona z czerwon? kapust?

Sk?adniki:

  • kaczka
  • g?ówka czerwonej kapusty
  • 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 100 g mas?a
  • 1/2 ?y?eczki t?uczonego ja?owca
  • 1 cebula
  • ?wier? ?y?eczki cukru
  • 1 ?y?ka soku z cytryny
  • cynamon
  • 1 go?dzik
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Kaczk? natrze? sol?, pieprzem oraz ja?owcem i skropi? sokiem z cytryny, odstawi? na 2-3 godz. w ch?odne miejsce.
W mi?dzy czasie kapust? poszatkowa? i wrzuci? na osolony wrz?tek, doprowadzi? do wrzenia i odcedzi?.
Nast?pnie kaczk? podzieli? na porcj?, które zarumieni? na rozgrzanym ma?le, wówczas skropi? j? winem i trzyma? na ogniu pod przykryciem kilka minut.

Doda? kapust?, go?dzik, kawa?ek cynamonu oraz wla? wino, pozostawi? na ogniu do mi?kko?ci kaczki.
Doprawi? do smaku sol? oraz cukrem.

 
Przepisy przepis
przepis na