duty free cigarettes
Zdrowo i smacznie - Przepisy kulinarne - Zdrowa kuchnia - Kurczak z pieczarkami duszony w winie.

Kurczak z pieczarkami duszony w winie.

Sk?adniki:

  • 1 kurczak
  • 1 cebula
  • 1 ?odyga selera
  • 1 marchewka
  • 500 g pieczarek
  • 500 g pomidorw z puszki
  • 125 g mas?a
  • 3 ?y?ki oliwy
  • 100 g m?ki
  • 250 g bia?ego wytrawnego wina
  • 3 go?dziki
  • szczypta cynamonu
  • sl i pieprz

Sposb wykonania:

Na 2/3 mas?a i 2/3 oliwy podsma?y? posiekan? cebul?, seler oraz marchewk?. W mi?dzyczasie kurczaka podzieli? na 6-8 cz??ci, ktre oprszy? m?k? i prze?o?y? na patelni?. Gdy kurczak nabierze z?otego koloru wla? wino i trzyma? na ogniu do momentu, a? odparuje, wwczas doda? go?dziki, cynamon oraz pomidory.
Ca?o?? wymiesza? i doprawi? do smaku sol? oraz pieprzem. Pozostawi? na ma?ym ogniu.
Na reszcie t?uszczu obsma?y? pokrojone pieczarki, ktre oprszy? sol? i wrzuci? do kurczaka pod koniec duszenia.
 
Przepisy przepis
przepis na