duty free cigarettes
Zdrowo i smacznie - Przepisy kulinarne - Zdrowa kuchnia - Krajanka

Krajanka

Sk?adniki:

Ciasto:
  • m?ka 30 dag
  • mas?o 1/2 kostki
  • cukier 20 dag
  • cukier puder 5 dag
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 1 ?y?eczka
  • jajka 3 sztuki
  • sl 1 szczypta
  • cynamon 1/2 ?y?eczki
  • ga?ka muszkato?owa 1/2 ?y?eczki
  • mielone go?dziki 1/2 ?y?eczki
  • zapach rumowy 1 ?y?eczka
  • czekolada mleczka 10 dag
  • kawa rozpuszczalna 7 ?y?ek
  • woda 1/4 litra
  • rodzynki 10 dag
Polewa:
  • wirki kokosowe
  • polewa czekoladowa 25 dag

Sposb wykonania:

Czekolad? wraz z rodzynkami nale?y posieka? do?? drobno.
Rodzynki, kaw? i 3 dag czekolady nale?y wrzuci? do wrz?tku i gotowa? na ogniu wraz z
1/2 szklanki wody przez 15 minut.
M?k? pszenn? nale?y wymiesza? z proszkiem do pieczenia w misce, doda? mas?o, cukier,
cukier puder, cukier waniliowy, ca?e jajka i pozosta?e sk?adniki na ciasto, wszystko
dok?adnie wymiesza? i doda? powoli rozgrzan? czekolad? z kaw? i uciera?
do momentu powstania g?adkiego ciasta.
Ciasto nale?y prze?o?y? do wysmarowanej i wysypanej m?k? blaszki i piec do 40 minut
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po ostudzeniu ciasto nale?y udekorowa? p?ynn? polew? i wirkami.
 
Przepisy przepis
przepis na